Kokoso durpės Niekada neauginau substrate turinčiame šio priedo, ir nemačiau pirkti. Taigi, pasvarstyti galima tik teoriškai, nes niekur nesutikau jo rekomenduojamo kaipo substrato sudėtinės dalies.
Kokoso kevalai ir kitas pluošas, kurie šiaip gali būti išmesti kaip atliekos, išvalomi, sterilizuojami, smulkinami ir frakcionuojami. Nesterilizuotas turi grybo Trichoderma užkrato, kuris apsaugo nuo įvairių patogeninių grybų ir pelėsių. O sterilizuotas, žinoma, yra švarus nuo visų mikro ir makroorganizmų.
pH5,5-6,5, vandentalpa 1000 procentų, jonų sorbcija taip pat panaši kaip ir durpių. Kaip supratau iš straipsnio, gali turėti daugiau elementų nei durpės, todėl geriau prieš naudojimą jį praplauti, bet šiaip maistmedžiagių jose nedaug. Didelė celiuliozės ir lignino koncentracija. Bet svarbiausia - poringos, laidžios orui ir vandeniui.
Na, o kadangi kokoso plaušas "auga" labai šiltuose kraštuose, tai kenksmingų organizmų rizika yra nedidelė - jį pašaldžius per žiemą, jie visi žūtų.
Keista, kodėl jo nenaudoja kiti augintojai, ar bent jau nesigiria? Gal čia priežastis yra tai, jog durpės - labai paplitusi substrato dalis, kurios galima visur lengvai ir pigiai įsigyti? O gal tai, kad šis plaušas dar "jaunas atradimas"?
O kas nors gal buvot jį mūsų parduotuvėse aptikę?