Su smėliu darau taip:
1. Perku senukuose smėlį takeliams barstyti (jis be druskos, jei kas dėl to pergyvenat. Kainos neprisimenu, nes senai buvau užsipirkęs ir dar turiu, bet pasąmonėje užsifikasavo, kad nebrangus).
2. Imu du skirtingų dydių virtuvinius sietukus. Vieną smulkų, kitą - stambesnį.
3. Nesvarbu, kokiu eiliškumu sijoti, bet aš pradžioje atsijoju labai smulkias daleles, po to - stambiasias. Smulkiasias išpilu į tarpus tarp kiemo grindinio trinkelių, stambiosios eina bonsams į substratą. Vabzdžiaėdžiams imama vidutinioji frakcija. Bet ji tikrai nėra 2-3 mm, paprastai smiltelių skersmuo yra apie 1 mm (2-3 mm tai jau stambokas žyriukas).
4. Vabzdžiaėdžiams skirtą atsijotą smėlį praplaunu tekančiu vandeniu.
Tada jau galima maišyti su durpėmis ir kitais komponentais.
O dėl kenksmingo (tas tai tiesa šiuo atveju) kalcio gelsvame smėlyje negaliu pasakyti nieko